Sneeuw! Sneeuw?

DSCN1957 DSCN1958Gistermiddag werden we blij verrast door een flinterdun laagje sneeuw. “Wij gaan sneeuwpoppen maken!” Vanmorgen van bed, “Is er sneeuw?” Helaas, alles was in notime verdwenen. Hebben we toch nog een beetje winter gehad. Wat mij betreft mag het hier in Nederland bij blijven, kunnen we straks mooi vroeg de groentebedden inzaaien. Door al die natte sneeuw en nog meer regen is het nu overal behoorlijk drassig. Nog maar even in de rust en wachten op wat drogere perioden.

In de dorpstuin hebben we het gistermorgen getroffen want daar lukte het ons voordat het begon te regenen de beide kiwiplanten in te planten. Heel gunstig qua verplanttijd, maagd in het teken van de maan en een worteldag volgens Maria Thun. En de dorpstuin heeft ook wel zin in het voorjaar. De bieslook piept al omhoog.
DSCN1953 DSCN1954

Ik wil nog even mijn slinkende voorraad showen. Een paar rozetjes broccoli kon ik deze week oogsten. De plant hing helemaal slap. Komt het door een paar graadjes vorst van vorige week, of zijn de muizen bezig geweest, of zit er wat anders aan de wortels? De beginnende rozetjes heb ik gered en op ‘t laatste moment heerlijk aan een stoofpotje met mijn laatste pot geweckte (gekochte) koudumer beantjes toegevoegd. Toch wilde ik weten wat er aan de hand kon zijn en heb daarom de broccoli met de spitriek omhoog gelifd, maar niets eigenaardigs te zien. Toch te koud misschien?
DSCN1925 DSCN1921
Op de foto rechts worden de boontjes geflankeerd door ingemaakte kerrie zucchetti met courgette uit de dorpstuin en rechts door zoetzure appeltjes uit de tuin van buurvrouw.

Vanmiddag heerlijk geluncht met een enorme pikante pompoen-tomatensoep die ik eerder deze week al had gemaakt. Vandaag heb ik dit laten vergezellen door een stukje vers gebakken maisbrood.
DSCN1946 DSCN1968

Benieuwd naar alle ingredienten van de pikante soep en het recept?

2 uien en 2 knoflooktenen in kokosolie fruiten, 1 koffielepel kurkuma toevoegen, 1/2 pompoen in kleine stukjes toevoegen, water en zeezout en evt. soepkruidenmix toevoegen, aan de kook brengen, 1 paprika in stukjes toevoegen, alles pureren. Eigengemaakte tomatensaus 750 ml toevoegen – niet meer koken – en op pittige smaak brengen met 1/2 tl chilipoeder, kurkuma, 1/4 tl cayennepeper, 1 koffielepel paprikapoeder en vers gemalen zwarte peper. En klaar.

Tenslotte nog even dit. Ik heb een nieuwe dagelijkse gewoonte. Invallen of voor mij bijzonder opmerkelijke gedachten die de dag kleuren noteer ik in een mooi boekje geillustreerd door Marjolein Bastin. Terugbladeren is dan heel fijn.
DSCN1951
Mijn dagboek met de journaalposten van 12 en 13 januari 2015.

 

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Dorpstuin Balk, Mijn tuin, Recepten and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s