Een dag met de maan in het teken van Maagd

Vandaag een dag waarop de afnemende maan in het teken van Maagd staat.
Als je dat weet hoe kan zo’n dag dan verschillen van een andere dag?
1. De was wordt bijvoorbeeld schoner met eenzelfde hoeveelheid waspoeder – voor mij de tijd om de bedden te verschonen.
2. Werkzaamheden in de tuin hebben een gunstig effect – zoals het snoeien van druiven bij afnemende maan, het waait hard, maar de temperatuur is goed. Chinese bieslook in een kiembakje gezaaid, over 10 dagen kan het opkomen volgens het opschrift.
3. Schoonmaken in huis lukt met dezelfde inspanning beter – de wit gesausde muur in de keuken met EM behandeld.
4. Het lichaam wil makkelijker ontgiften bij afnemende maan – vanmorgen 20 min. spoelen met mondolie en vanmiddag een ontgiftende rode koolsoep genuttigd.
5. Op deze worteldag eten we vanavond hutspot (wortel, ui en aardappel).
Deze activiteiten schieten me te binnen als ik zie welke kwaliteiten deze dag heeft.

Vanmorgen 2x genoten. Allereerst wil ik mijn voorraad etenswaren wat opmaken, in de kelder en lades staan diverse aangebroken doosjes die niet dagelijks op het menu staan en voordat dit over datum raakt ga ik dit opmaken. Vandaag is het me gelukt het pakje maismeel leeg te krijgen. Dit resulteerde in een heerlijk zoet maisbrood, smaakte prima met een kop granenkoffie.

DSCN1909 DSCN1896chinese bieslook gezaaid                                   dampende granenkoffie met maisbrood

recept maisbrood
Oven voorverwarmen op 200 gr en bakvorm insmeren met kokosolie, 25 gr kokosolie smelten, 1/2 banaan prakken en door 2,5 dl haverdrank roeren, 125 gr maismeel mengen met 75 gr speltmeel, mespunt zeezout, 1 el kokosbloesemsuiker, 1 tl zuiveringszout. Alle ingredienten bij elkaar voegen, door elkaar roeren en in bakvorm gieten. Na 25 min. in de oven heb je dan een heerlijk zoet en luchtig maisbrood als resultaat.

DSCN1908 DSCN1907
DSCN1910 DSCN1916

Wat een wind! De hele kruidentuin hangt er scheef bij. Na het druiven snoeien en een paar foto’s van de plantjes die spontaan opkomen in pot en op een boomstronk smaakt een rode koolsoepje heerlijk. Eergisteren kwam ik het recept tegen en daarvoor kon ik mooi de halve rode kool gebruiken, want niet ieder gezinslid wil 2x in de week rode kool eten. En ook bij deze maaltijd is het weer gelukt iets iet eigen pot / tuin toe te voegen… peterselie uit de vensterbank. Voor de liefhebber hieronder het recept.

recept rode koolsoep
Doe alle ingredienten in stukjes in de pan: 1/2 rode kool, 2 grote tomaten, 2 rode paprika’s, 2 knoflooktenen, 1 rode ui, 2 wortels, 1 tl dragon, 1 tl basilicum, royaal gestrooid met soepkruidenmix en begiet dit met (gefilterd) water zodat alles net onderstaat. Breng aan de kook en laat het dan gaar koken (ik zet er dan vaak nog even een staafmixer op voor een smeuiger geheel) en opdienen maar. Smakelijk!

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Mijn tuin, Recepten and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Een dag met de maan in het teken van Maagd

  1. Anita Mulder says:

    Ha wat leuk dat jij ook met het dynamische stuk bezig bent! Ik had ook gezien dat het een goede dag was voor wortel groei en heb vandaag net de laatste gekregen kerstbomen geplant! Ik hoop dat ze aanslaan, want dan heb ik een windbreker. Groetjes Anita Op Facebook heb ik wat foto’s gezet van mijn tuin, zo langzaam maar zeker komt de vorm erin.

    Date: Sat, 10 Jan 2015 13:17:48 +0000 To: anitamulder@hotmail.nl

    • Ik heb zaterdag na mijn blogpost, de “zaaikalender” van Maria Thun binnengekregen en die loopt ongeveer 2 dagen achter op de maankalender die ik online raadpleegde. Ik raak daar wel wat van in de war. Mijn voorkeur gaat nl. uit naar Maria Thun. Er is ook een kalender van Guurtje Kieft in omloop en die loopt evenals de Jule agenda van vorig jaar gelijk met Maria Thun. Kortom het was volgens die kalender een vruchtdag, dus goed geschikt voor druiven snoeien. De worteldagen (maagd) zijn gisteren gestart. Vanmiddag ben ik daarom alle bessenstruiken (rood, wit, blauw, rode en gele frambozen en de kruisbes) langsgeweest met snoeischaar. Ik heb nog niet zoveel ervaring maar goed naar de plant kijken en dan maar snoeien en ervaring opdoen. Anita bedankt dat je door je opmerking mij in de gelegenheid brengt hier nog even op terug te komen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s