Eikeltjeskoffie

DSCN3813  DSCN3808Eikeltjeskoffie van eigen boom dat leek me ultiem! Het hele proces was dan ook een mooie sensatie. De eikels ontdekte ik overigens pas nadat ze op de grond waren gevallen. Hoe kan ik dat gemist hebben, of ben ik het vergeten? Voorgaande jaren had ik bij deze jonge boom in ieder geval geen vruchten ontdekt. Meer dan 50 heb ik er buit gemaakt. De boom heb ik hier hartelijk voor bedankt. In de kamer in een schaal laten drogen en “pronken”.

DSCN3801  DSCN3809
Twee weken geleden kreeg ik opeens de drive de eikels te doppen. De buitenkant was erg knapperig opgedroogd dus die was goed te verwijderen. Vlot ging het niet maar ik nam de tijd voor mijn eigen aanstaande te brouwen koffie want dan smaakt deze lekkerder toch? De gedopte vruchten heb ik tot 3 keer toe kort laten koken zodat ik de meeste tannine met het water van de vruchten kon scheiden. Op een of andere manier toch een tegenstrijdige activiteit maar zo heb ik het gedaan. Vervolgens in kleine brokjes gebroken en gesneden, de oven op 190 graden voorverwarmd en de eikelstukjes 4 minuten onder de grill gebrand.

DSCN3810  DSCN3811Nadat ze iets waren afgekoeld kijken of de koffiemolen van de rommelmarkt zijn werk nog kon doen en ja met wat hulp van een handige zoon alles fijngemalen. Een behoorlijk intensieve klus. Zodra ik het aandurfde een lepel vol gemalen eikels met kokend water te overgieten heb ik dit glorieuze moment met de boom gedeeld. Goedkeurend bladergeruis en een stamslinger waren zijn reactie.

DSCN3806
En dit is onze zomereik

Notabene:
27 januari, vandaag zou ik een mix van cacao en eikelgruis drinken maar de 2 potjes waren beide erg beschimmeld. Iemand tips over bewaring van dit zorgvuldig geproduceerde product? Toch langer onder de grill – waardoor de smaak volgens ervaringskundigen pittiger wordt?

 

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Mijn tuin, Recepten and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s