Workshop groentebed maken

DSCN3229Dorpstuin Balk – 15 april Op deze woensdag had het tuinteam een workshop groentebed georganiseerd onder leiding van Janet Pasveer. Dit leverde vier enthousiaste cursisten op met liefde voor de natuur die na enkele praktijkuren graag thuis aan de slag wilden. Wat hebben we het getroffen met al deze mooie mensen en het heerlijke weer.

Dan vergeet je bijna dat de kiwistruiken in het kermisweekend zijn verwijderd.
Heeft iemand de daders of de struiken gesignaleerd? Meld het ons we willen ze graag terug. Alvast bedankt!

groentebeduitgezet DSCN3231
Vorige week dachten we nog dat het een hele klus zou worden om het uitgerekte groentebed (linkerfoto) in enkele uren van de grond te krijgen, maar het is bijna helemaal gelukt. Klasse en hulde aan iedereen.

Op de 1e en 3e foto zie je bijna alle facetten die bij het aanleggen van ons groentebed aan de orde kwamen. Na het 1) beluchten van de aarde met een spitriek onder het aan te leggen moestuinbed, werden aan de zijkanten 2) plaggen afgestoken die 3) op het beluchte bed 10 cm vanaf de rand op het groentebed werden geplaatst. Daartussen werd 4) de aarde luchtdicht bedekt met op maat gescheurd karton, nadat alle stickers en plakranden waren verwijderd. Het karton kreeg een 5) waterbehandeling zodat het verteringsproces sneller zal verlopen. Bovenop het karton schepten we 6) zwarte aarde, het paadje werd steeds dieper van alle aarde die we daaruit opdiepten. Voor zover mogelijk hebben we alle paadjes weer opgevuld met 7) houtsnippers, hier zullen we volgende week ook nog mee verder gaan. Een deel van het bed hebben we inmiddels bemest met 8) organische mest MestBest en hierover wat 9) houtsnippers om het mee af te dekken.

DSCN3225
En dan is het heerlijk genieten van alle werkzaamheden met een kopje thee of koffie tevreden uitkijkend op een prachtig groentebed. Over 2 weken zullen we hier starten met het inzaaien. Op foto 4 zie je ons tijdens de middagpauze, dan kijken we nog naar wat een moestuinbed gaat worden (en de fotografe Iete).

P.S. Volgende week in de dorpstuin: muurschilderen met mosgraffiti!

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Dorpstuin Balk and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Workshop groentebed maken

  1. iete says:

    En wat hebben we gesmuld van de door Ester gemaakte kruidige, biologische tomatensoep.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s