Hea.. we komme op Omrop Fryslan!

DSCN2931
Vandaag op de dorpstuin was “Douwe” van Omrop Fryslan ons aan het filmen voor Hea!
Maartje heeft helder uiteengezet wat we allemaal in de dorpstuin doen, hebben gedaan en wat we nog van plan zijn. Ook werden wij in actie gefilmd en bevraagd over onze manier van tuinieren. Ik heb iets van mijn missie voor het goed zorgen voor de aarde kunnen zeggen maar vind het spannend of dit wordt opgenomen in de uiteindelijke reportage en hoe dit dan uit mijn mond zal rollen. Omdat ik de enige Frysk sprekende ben verwacht ik wel dat er iets van in beeld zal komen. t Is maar zo’n idee. k Ben erg benieuwd.
[http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/hea-fan-27-maart-2015-1820]

Polycultuur bedrijven
Intussen zaaiden Jannie, Iete en ik twee moestuinbedden vol met zomerwortels, radijs, spinazie, pastinaak, prei, andijvie en veldsla. Tenslotte plantten we enkele opgedolven aardappelen die al in de groei waren geschoten. De Oost Indische kers van vorig jaar heeft volop zaad laten vallen zagen we, daar verwachten we ook weer een weelderige massa van. Al met al een mooi staaltje van polycultuur bedrijven.
Iete werd eerder deze week geinspireerd door een tekst van Frank van Anrijs over natuurlijk moestuinieren waarbij zaaigoed wordt gekozen op kleur van het blad, geur van de plant, vorm van het blad en de ruimte die de plant inneemt. Hij beschreef dit onder de titel 4 basisprincipes om alles probleemloos te combineren. Ik herkende hierin mijn eigen volgroeid aardbeibed met van alles en nog wat. Tijdens een verdiepingscursus (H)Eerlijk Moestuinieren bij Roeach vorig jaar hebben we hier ook aandacht aan besteed en filmpjes bekeken over polycultuur. Heel boeiend hoe de natuur werkt.

Verder een begin gemaakt met het aanstaande bloemenbed. Een groot stuk grond was nog zwart gebleven doordat dit een poos met aarde bedekt is geweest. Dit moment gaan we benutten en het zonder om te spitten in te zaaien met een bloemenmengsel! Voor nu hebben we het gelaten bij beluchten met de spitriek volgende week weer verder met de aarde te bewerken voordat we het inzaaien. Er is altijd wel wat te doen!

Hoe meer ik van de natuur zie en opsteek, des te meer het besef groeit dat ik nog maar zo weinig weet. En het allergrootste nieuws bovendien: tuinieren wordt steeds leuker en eenvoudiger wordt door met de natuur mee te bewegen. Veel plezier in de tuin.


Voor wie de dorpstuin in het echt wil beleven is op woensdagen van harte welkom mee te tuinieren of te kijken van half 10 tot 11 uur. Vanaf half 11 drinken we gezamenlijk een bakje thee of koffie. Buiten, als het zonnetje zich maar engiszins laat zien of de temperatuur behoorlijk is en anders warm en droog binnen. Ook jij bent welkom!

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Dorpstuin Balk. Bookmark the permalink.

1 Response to Hea.. we komme op Omrop Fryslan!

  1. iete says:

    Mooi stuk Ester, het plezier spettert eraf!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s