Gezondheidspunten scoren!

2015 jan 077
Wat een weelde, zelfs in januari kan ik uit eigen tuin of vensterbank belangrijke vitamines, mineralen en andere inhoudstoffen scoren! Ik probeer elke dag iets van eigen teelt aan het menu toe te voegen en als dat dan lukt ben ik erg blij. Vandaag heb ik hoog gescoord met eigen teelt. 3 plukjes peterselie uit de vensterbank, 2 blaadjes duizendblad en 1 blaadje van het komkommerkruid uit de tuin voor in de salade. Echt zalig aangemaakt met het restje koude macaroni van gisteren, zeekraal, winterpostelein, alfalfa, edelgistvlokken, komkommer, herbamere zeezout, olijfolie van eigen olijfboomgaard van de buurvrouw uit Frankrijk en honing. Na deze starter kon ik mezelf nog blij maken met een restje knolselderijsoep met knoflookcroutons (waarin eigen prei, salie, laurier en knoflook waren verwerkt) en de kinderen genoten van een heerlijk zoete smoothie. Recepten zie onder.

2015 jan 079 2015 jan 080
zoete banaan perensmoothie recept voor ongeveer een halve liter:
1 banaan, 1 peer, 100-150 ml plantaardige melk, groente (vandaag was dat: half bosje winterpostelein, klein plukje alfalfa, half komkommerkruidblaadje en 2 plukjes peterselie en 2 kleine duizendbladblaadjes, zoveel komkommer als past meestal 1/4) en afvullen met gefilterd water en blenden.

recept knolselderij, prei en saliesoep
2 prei, 1 ui, 1 knolselderij in blokjes, fijngehakte knoflook in de pan aanbakken met olijfolie of in water sauteren. 1 liter water, zeezout, handvol salie toevoegen en aan de kook brengen. 20 minuten laten koken, glad pureren en evt. serveren met geblancheerde preiringen of stukjes zuurdesembrood gebakken in olijfolie en knoflook met zeezout bestrooid.

2015 jan 082De dag qua eten afgesloten met een boerenkool stoofschotel, op smaak gebracht met herbamere zeezout, 2 kleine uitjes gesauteerd en champignons en een paar cashewnoten en een aardappel. Weer eens wat anders dan stampot boerenkool. De top van de boerenkool bestond uit hele kleine blaadjes. Een prachtig schilderijtje vond ik. Door het kunstlicht ziet de schotel er minder smakelijk uit dan hetgeen ik heb geproefd.

Op 1 dag zomaar 4 recepten gedeeld, ik wens ook jou smakelijk plantaardig eten!

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Recepten, Uit eigen of vensterbank and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s