De eerste bedden zijn winterklaar!

Een cursus / praktijkdag “De tuin winterklaar maken”. Had ik die nodig? Ik wist het niet, maar ik had wel veel zin opnieuw een cursus bij Janet (www.roeach.nl) te volgen. Elke cursus opnieuw weer nieuwe bijzondere tuinliefhebbers treffen. Echt waardevol. En na deze praktijkdag was ik dolenthousiast want nu durf ik echt aan de slag.

Het doel van winterklaar maken is helder.
De bodem heeft enkele maanden rust nodig. Rust om ‘t bodemleven haar voorbereidende werk te laten doen en krachten te verzamelen. Dan is de aarde er in ‘t voorjaar weer klaar voor alles te geven wat ze in haar heeft. Wij mensen, mogen er voor zorgen dat de aarde nu in ieder geval ontvangt wat we aan voedingstoffen hebben geoogst. En daarnaast de aarde helpen de tekorten aan te vullen en het bodemleven te verbeteren en gezonder te maken. Kruiden die spontaan groeien zijn indicatoren van wat de bodem bevat of nodig heeft.

DSCN1134 DSCN1133
dovenetel en klaver, nog prima voor de bijen, ik laat ze zo lang mogelijk staan

Allereerst kijken en kiezen wat je wilt laten staan. Planten en wortels van planten houden de voedingstoffen van de aarde beter vast dan een kale grond. Ook ‘t bodemleven blijft beter intact als de aarde niet zondermeer wordt omgespit. Denk eens aan al die kleine beestjes en micro organismen die de aarde luchtiger maken en ingenieuze methodes inzetten voor het verteren van organisch materiaal. Als wij daar zomaar in omgraven dan zien zij een heel seizoen van noeste arbeid in rook opgaan.

Ik bekijk het per groentebed, wil me niet laten opjutten door tijd. Ik geniet van het bestuderen van elke cm2 tuin. Wat ik laat staan? Bij mij is dat kiezen uit lavas, dille, andijvie, ijssla, muur, paardebloemen, dovenetels, aardbeien, opkomende pastinaakplantjes, opgeschoten pluksla, sperziebonen, courgette… Poeh, wil ik er wel iets uit halen? Als ik zo elk plantje bestudeer dat in oktober in de tuin staat dan overvalt het wonder van de schepping me opnieuw. Maar voor nieuwe wonderen heb je ruimte nodig en met het oog daarop lukt het beter de bedden op te ruimen en ruimte te maken voor een nieuwe inrichting in het voorjaar.

Ook het besef dat alles in mijn tuin voor mij groeit overvalt me regelmatig met diep respect. Dat ik niet alles hoef op te eten voor het tonen van mijn dankbaarheid is een fijne invalshoek. Dankjewel voor dit inzicht Tine. Tine vertelde namelijk dat het ook mijn bodem in de tuin kan voeden. Heel goed dit weer even in herinnering te krijgen.

Alles wat plaats mag maken bij de grond afknippen. Op deze manier blijven de wortels toch nog een functie uitoefenen: het vasthouden van de aarde en het herbergen van bodemleven, of stikstof binden zoals de stikstofbolletjes op de wortels van sperziebonen bijvoorbeeld doen. Ik laat de bijen kiezen, als zij nog even de bijna verlepte zonnebloemen nodig hebben dan doe ik eerst een ander bed.

Het bed leeg halen, organisch materiaal even aan de kant leggen en de bovenste 10 cm laag aarde omwoelen. Op de cursus werd er gebruik gemaakt van een koperen omwoeler, ik doe het thuis met mijn eigen tienvingerige harkjes.

DSCN1122 DSCN1125

Voeding aan de aarde geven. Tijdens de cursus strooiden we per m2 100 gram gesteentemeel en een dopje kleimineralen. Fijn dat we hier niet over na hoefden te denken want thuis blijft dit voor mij toch een enorme puzzel. Het ontbreekt de bodem aan zoveel vitamines en mineralen en sporen dat ik bijna niet weet waar ik moet beginnen. Vorig jaar was mijn reactie dan ook, ik zie wel wat er gebeurt en deed weinig tot niets aan bemesting / voeding. Voordat je voeding kunt geven heb je ruimte op het bed nodig en een plek om het in te werken. Nu doe ik het anders. Ik ben er niet van overtuigd dat we koeienmest of paardenmest op onze groentes nodig hebben. Volgens mij moet het bemesten ook prima lukken met mest van regenwormen, kleimineralen, zeeschelpenkalk, gesteentemeel en een sol van keltisch zeezout. Alleen nu is de vraag, wat doe ik waar en wanneer en hoeveel. Erg lastig. Op het moment dat ik dan aan het voeden toe ben sta ik voor mijn tuinbox met diverse voedingstoffen en laat me door het moment leiden waar de tuin om roept. Behalve kijken wat de aarde nodig heeft volgens de permaprincipes voeg ik er hier een dimensie aan toe, luisteren waar de aarde om vraagt. Of dit tot goede resultaten leidt kan ik pas volgend seizoen zeggen. Het is in ieder geval fijn een methode te volgen. En ik ben gestart met het houden van een logboek per groentebed. Hierover later ongetwijfeld meer nieuws.

Tenslotte de aarde afdekken en beschermen tegen winterse weersinvloeden. Het afdekken kan met de bladeren, stengels en takken van de geoogste planten. De gaten opvullen met bladeren die nu overal spontaan worden rondgestrooid. Een beetje met je handen bij elkaar harken en vol is je bed. Op deze manier de aarde beschermen heet mulchen. Maak maar een lekkere warme deken van zo’n 10 cm hoog. En dan is er een bed winterklaar, elk bed opnieuw is een plaatje om te zien. Zie hier het resultaat van enkele bedden voor en na het winterklaar maken.

DSCN0973 DSCN1426
bed 1. 2014 begon met 5 smulaardbeiplantjes en enkele overwinterde pastinaken
in 2015 alle aardbei uitlopers een plek gegeven en opkomende pastinaken verdeeld

DSCN0970 DSCN1169
bed 2. spinazie gevolgd door sperziebonen en paksoi en dille, dille en kervel blijft 

DSCN0971 DSCN1127
bed 3. sperziebonen mogen eraf en enkele rucola blijft nog (even) staan

DSCN0979 DSCN1422
bed 7. aardbeien maken ruimte voor spelt en een rijtje zonnebloemen

DSCN1014 DSCN1357
* frambozen gedoneerd aan de dorpstuin, in 2015 plek voor krokus, kiwi’s en vijgen

 

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Mijn tuin and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s