Tieners vertellen over drugs wat ze ouders niet vertelden

Een spraakmakende documentaire die oproept te luisteren

Donderdag 2 oktober, Lemmer – Onderweg in de auto naar Lemmer ben ik nog blanco over wat ik vanavond ga zien. Ik denk nog wel, onze kinderen zitten op de lagere school dus ik heb alle tijd om me in dit onderwerp te verdiepen. Maar omdat jongeren en drugs onderdeel zijn van onze maatschappij ben ik wel nieuwsgierig wat tieners beweegt. Nou, die vraag is uitvoerig in deze documentaire beantwoordt.

Het gemeleerde publiek kijkt en vooral luistert geconcentreerd naar wat zich in de belevingswereld van tieners afspeelt. We zijn direct geboeid door de herkenbare straatbeelden in Lemmer en Balk en aangegrepen door de openhartige antwoorden van de jeugd op vragen van de documentairemakers.

Enkele vragen: Wat gebruik je dan? Waarom gebruik je drugs? Hoe is het begonnen? Hoe oud was je toen je voor het eerst iets gebruikte? Weten je ouders het? Wat voor reactie zou je willen van ouders? Wil je er mee stoppen?

Een greep uit de antwoorden: “Ik was 10 jaar toen ik voor het eerst een blowtje nam.” “Ik was nieuwsgierig.” “Mijn vriendin deed het ook.” “De vader van een vriendje had het thuis en toen mochten we wat proberen.” “De eerste keer voelde ik helemaal niets.” “Als je gebruikt dan is de wereld heel vredig, heel anders dan alcoholgebruik.” “Wiet, hash, XTC, GHB, cocaine, paddo’s en truffels.” “Ik had helemaal geen geld maar ik kreeg het gewoon.” “Mijn ouders durf ik het niet te vertellen want die zullen wel boos worden en niet luisteren.”

Verbijsterend hoe jong het eerste contact met drugs al ontstaat. Ook schokkend dat deze tieners de wereld ervaren alsof iedereen gebruikt. Hartverscheurend vind ik de misvatting: Alleen als je drugs gebruikt is alles en iedereen vredig en lief voor elkaar. Stil zijn we ervan dat we er met de neus bovenop zitten maar het gewoon niet weten?!

De tieners vertellen graag hun verhaal. Eindelijk iemand die luistert zonder meteen een oordeel te vellen. Dat maakt dat de tieners zo spontaan en openhartig meewerken. Opzet van deze documentaire gemaakt door JongFM jongerenwerk is het onderwerp bespreekbaar te maken. De aandacht geven aan tieners die ze vragen. Nadat we de grootste schok te boven zijn proberen we mee te denken hoe we kunnen helpen. Want dat deze situatie een schreeuw om verandering is, is voor ons duidelijk.

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Maatschappij. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s