Hoeveel energie past er op 1 bordje?

DSCN9366

zon verwarmde kruisbessen en zwarte bessenjam van pas geplukte bessen

Een gezond vitaal mens heeft meestal een energieniveau dat ligt tussen de 6.500 en 8.000 Bovis*1. Planten en bomen kunnen ook in Boviswaardes uitgedrukt worden. Net geoogste groenten hebben waarden tussen 8.000 en 10.000 Bovis. Om gezond te blijven is het slim voedsel te eten dat minimaal boven 6.500 Bovis uitkomt. Veel voedingsmiddelen zoals koffie, vlees, sterke drank, wit brood en witte suiker halen dat niet.
Maar als pas geoogste groenten al zo hoog scoren zou dit dan ook voor pas geplukte kruisbessen gelden? Zo te proeven wel. En onze dochter die vanmorgen van haar eigen struik de zwarte bessen plukt en daar jam van kookt. Uitsluitend van verwarmde zwarte bessen en aangelengd met agavesiroop. Dat moet toch wel boven de 6.500 Bovis uit komen?

Gisteravond tijdens een gemeentelijke informatie avond over het omvormen van groen moest ik steeds denken aan alle energie waarmee het groen – gras, struiken, bloemen en bomen – onze ruimtelijke kwaliteit verrijkt. Ruimtelijke kwaliteit was het woord van de avond en daarmee werd vooral het beeld en toch ook wel iets gevoel bedoeld wat het aanwezige groen ons geeft. Op de planning staat ook het kappen van bomen…

Maar hoe leg je uit dat het kappen van 5.000 – 10.000 bomen een enorm energieverlies betekent? De aangedragen argumenten om bomen weg te halen snijden wel hout maar toch is het onbevredigend als hier niet iets voor in de plaats komt. Bedenk alleen al dat het energiebereik van gezonde bomen kan liggen tussen 5.500 en 16.000! Bovis*2. Voor bomen tot 100 jaar oud ligt de bovengrens op 10.000 Bovis. Maar hou ouder bomen worden des te hoger het energieniveau kan stijgen en bomen boven de 500 jaar oud kunnen zelfs 16.000 Bovis halen. Het bereik van gezonde kruidachtige planten en struiken kan tot 10.000 Bovis halen.

Met deze energetische kennis en het doel een gezond en leefbaar milieu aan het begrip ruimtelijke kwaliteit toe te voegen kan deze omvormingsronde en bezuiniging ons wellicht winst opleveren. Waar we ook nog naar kunnen kijken is welke planten en/of bomen helpen ons het beste langs autowegen met het afvoeren en verwerken van de fijnstof uit uitlaatgassen? Op gevoel zou ik zeggen dat een boom hier beter toe in staat is dan een stuk gazon, maar eerlijk gezegd kan ik dit niet onderbouwen. Nu is het belangrijk het woord, de energie en de boom aan de man te brengen, voor wie dit ook belangrijk vindt: geef het door! Alvast bedankt.

*1 http://www.noble-house.tk/html/nederlands/Gammabrochure-2012-2013/Orac_Bovis_Glycemische_index_Yin_Yang.html
*2 uit het boek: Ontmoetingen met bomen door Maja Kooistra (pag. 88)
*3 De cake die ik als basis voor de jam heb gebruikt is homemade van biologische ingrediënten: speltmeel, honing, kokosolie (Boviswaarde 13.700), geraspte sinaasappel, banaan en zeezout. Zie recept romige cake op dit blog. En de warme chocomel is van kokosbloesemsuiker en cacao (Bovis 9.500), heet water en een scheutje kokosmelk.

About Ester Huitema

Ik hou van de aarde en van de bomen en planten die hier voor ons groeien. Bijen, hommels en vlinders zijn meer dan welkom in mijn tuin. Het liefste ben ik de hele dag buiten in de kruidentuin of moestuin. Ik geniet van al het heerlijks om ons heen. Onze kinderen, familie, vrienden en anderen gelukkig en gezond zien leven en voorleven is voor mij belangrijk. Graag maak ik jullie met dit blog deelgenoot van enkele stukjes van mijn levensspel. Enjoy!
This entry was posted in Boeken and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s